Apple, iPhone 13 için 5 nm üretim bandına el koydu!


Apple, iPhone 13 için 5 nm üretim bandına el koydu!

A14 Bionic ile sektördeki ilk 5 nm işlemciyi kullanıcılara sunan Apple, yeni yılda rakiplerine fırsat vermek istemiyor. Apple’ın işlemci üretimindeki en büyük tedarikçisi TSMC, şu sıralar oldukça yoğun. AMDQualcomm, Mediatek ve Broadcom gibi büyük firmalara da çip desteğinde bulunan TSMC, Apple ile olan ilişkilerini riske atmak istemiyor. Bu doğrultuda Apple, 5 nm üretim bandının yüzde 80’ini kendisi için ayırmış durumda.

TSMC, yoğun talep sonrası silikon devre levhalarının fiyatlarını artırma kararı almıştı.

Apple 5 nm üretim konusunda kendisini garantiye alıyor

Apple ile olan ilişkilerini ilerleten TSMC, böylesine değerli bir müşteriyi kaybetmek istemiyor. Apple tarafından değerli bir iş ortağı olarak kabul edilen TSMC, 5 nm üretimi için çalışmalarını hızlandırmış durumda. 2021 yılının ilk çeyreğinde yeni bir tesis açacak olan TSMC, bu tesisin faaliyete girmesi ile her ay yaklaşık 9.000 adet silikon devre levhası üretmeyi planlıyor.

Apple ve TSMC

Apple ise 2021 yılında tanıtacağı yeni işlemciler için 5 nm üretim bandının yüzde 80’ini kendisine ayırmış durumda. Bu yıl içerisinde gelmesi beklenen yeni işlemciler arasında 2021 model iPad Pro‘da kullanılması beklenen A14Z Bionic olacak. A14Z’ye ek olarak, geçtiğimiz ay tanıtılan Arm tabanlı M1 çipinin yeni versiyonu da 5 nm üretimden geçecek. Yıl sonuna doğru ise iPhone 13 ailesine güç verecek olan A15 Bionic’in tanıtılması bekleniyor. Tüm bu işlemcilere sağlanacak tedarik ise TSMC tarafından karşılanacak.

TSMC, Apple haricinde Qualcomm, Mediatek ve Broadcom gibi şirketlere de 5 nm için güvence vermiş durumda. TSMC, farklı şirketler ve ürünler için 5 nm üretimin ardından 5 nm+ ve gelişmiş 5 nm düğümlerine geçecek.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Apple’ın ardından: Xiaomi şarj aletini kaldırıyor

Trafikte yeni dönem: Yolcu ve taşıt kuralları değişti

Epic Games 18 Aralık ücretsiz oyunu belli oldu!